A Bükk délnyugati szegletében, hegyek közé szorulva egy festői fekvésű kis falura bukkanunk, ahol nem csupán hazánk egyik legmutatósabb vasútvonala halad keresztül, hanem az Országos Kéktúra egyik legszebb szakasza is. Szarvaskő határában, a kék út rövid leágazásaival nem csupán a települést, de környék vadregényes völgyszorosát is madártávlatból szemlélhetjük, továbbá az itt kibukkanó érdekes kövek a bükki tájról szerzett ismereteinket is gazdagítják.

A Turista, Természetjáró Magazin cikke teljes terjedelmében elolvasható a következő linken: megtekintés

A Virágos Magyarország verseny szervezői átadták Budapesten, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campus-án a központi régió díjait.
 
A HEOL.hu cikke elolvasható és a galéria megtekinthető az alábbi linken: megtekintés

Az idei Csipkebogyó fesztiválon készült írásos-, kép-, valamint videótartalmakat gyűjtöttük össze:

HEOL: "Csipkebogyó fesztiválon mutatta be újra hagyományait Szarvaskő"

A HEOL galériája megtekinthető az alábbi linken.

A HEOL kapcsolódó cikke elolvasható itt.

EgerHírek: "Remek volt az idei Csipkebogyó Fesztivál Szarvaskőben"

A cikk és a képek megtekinthetőek az alábbi linken.

Lakossági kezdeményezésre indult el 2015-ben a szarvaskői vár virtuális rekonstrukciójának gondolata, melyet Balla Marianna polgármester is felkarolt. A cél az volt, hogy a turisták egyáltalán tudják azt, hogy Szarvaskőben volt vár, hiszen a látogatók sokszor csak a zászlóhoz akarnak feljutni, nem tudják, hogy a kőhalom helyén egykor vár állt.

A TVEGER riportja megtekinthető az alábbi linken: megtekintés

Néhány helyi szakember a polgármester ­elképzelése mentén új életet lehelne a szarvaskői várba. Az ötlet forradalmi, de nem példa nélküli manapság, csak pénz kellene hozzá.

A Heol.hu cikke teljes terjedelmében elolvasható az alábbi linken: elolvasom

"Az országban számos gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező, bájos települést lehet találni, amelyek, bár jellemzően nincsenek tele zsúfolásig látnivalókkal, már csak festői fekvésük miatt is ámulatba ejtik az őket felkeresőket..."

A FEMINA cikke online elolvasható a következő linken: elolvasom

"A festői Szarvaskőre utazunk. Teszünk egy kirándulást az egykori várromnál ès  túrázunk a Keselyű hegy elkèpesztő sziklaormainál. Az 1200-as èvekben èpült várból ma már szinte semmi sem maradt, de a magaslatról gyönyörű kilátás nyílik az egèsz falura. Mindez Egertől 15 perc utazás autóval..."

A Best Moments Creative Team videója a Youtube-on elérhető a következő linken: megtekintés

Az Egertől északra fekvő Szarvaskő falucska környéke különleges és magyarországi szinten is egyedülálló, ritka földtani képződményeket rejt. Az itt található természetes (pl. vízmosások oldalai) és mesterséges (pl. egykori kőfejtők) geológiai feltárások nyitott könyvként mutatják be a terület különféle kőzeteit, amelyek évszázmilliók történéseit mesélik el.

A Turista Magazin cikke teljes terjedelmébel az alábbi linken olvasható: megtekintés

Bár egy kisebb faldarab még állt az előző évszázadban a falu melletti sziklán, mostanra valóban semmi nem maradt a csodás épületből. A modern technikának köszönhetően azonban láthatjuk, milyen is volt ez az Egerhez közeli vár.

Az EgerHírek cikke teljes terjedelmében megtekinthető az alábbi linken: elolvasom

"A Markhot Ferenc Kórház Covid osztályának munkatársait látták vendégül Szarvaskőben. A település lakosai meleg ebéddel és közös kirándulással kedveskedtek az egészségügyi dolgozóknak az elmúlt hétvégén."

A TV Eger videója az alábbi linken tekinthető meg: megtekintés

"A templom felújításának kezdeményezője a plébános volt. A két ütemben zajló beruházás az Egri Főegyházmegye 22 és fél millió forintos támogatásából valósult meg."

Az EgerHírek cikke teljes terjedelmében itt olvasható: elolvasás

"Több megyei szervezet részesült adományokban, hála az Asszonyszövetségnek és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak."

A Heol.hu cikke teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható: elolvasás

Az Ózdi Városi Televízió Felfedező című műsorának a falut bemutató része megtekinthető az alábbi linken.

Felszabadult nyargalás, isteni füstölt pisztráng, herőce, csipkelekvár és a megunhatatlan bükki táj.

A Poggyász televíziós műsor 266., Szilvásvárad-Szarvaskő című epizódja az alábbi linken megtekinthető. 

Az önkormányzat a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár segítségével korszerűsítette a község könyvtárát.

Visszaköltözött Szarvaskő könyvtára a felújított helyére. Az önkormányzat és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár segítségével az intézmény a padlótól a világításig megújult, és a bútorzatot is kicserélték. A legkisebbek számára készült játszósarok létesült.

A Heol.hu cikke az alábbi linken olvasható: megtekintem.

[..] a meghívott előadók ismertették a kormány legújabb szándékait és törekvéseit az ország klímaváltozási stratégiájával kapcsolatban, illetve bemutatták az ezzel kapcsolatos pályázati lehetőségeket, a megjelent gazdák, termelők is feltették kérdéseiket az erdősítés lehetőségeivel kapcsolatban. Szabóné Balla Marianna polgármester asszony ezt követően bejelentette, hogy Szarvaskő Község Önkormányzata egy önkormányzati területen, erdősítés mintaprojektet kíván megvalósítani az Agrárminisztérium által kiírt pályázati forrásból. [..]

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat cikke elolvasható az alábbi linken.

Szabóné Balla Marianna büszkén mutatta portálunknak az elmúlt évek, hónapok eredményeit. A fejlődés útjára lépett településen megújult a könyvtár, a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő épülete, s a szennyvízberuházás műszaki átadása is lezajlott.

A HEOL cikke teljes terjedelmében itt olvasható. 

... több helyen páratlan panoráma is vár ránk. A Hegyeskő-dűlőről remek kilátás nyílik a Bükk hegységre, míg a település fölé magasodó kilátótoronyból a falu és a vár panorámájában gyönyörködhetünk. A várba felkapaszkodva pedig úgy érezhetjük, mintha terepasztalt látnánk magunk alatt. A festői sziklaszurdok fölé magasodó várat egyébként már 1295-ben említik az oklevelek, a település ekkor vámszedő hely volt. Sajnos a várat 1735 után lakói elhagyták és romba dőlt. ...

A Minden, ami Eger portál cikke az alábbi linken olvasható el.

Szarvaskő – Ez a vidék ősszel is gyönyörű. Ha szeretjük a természetet, a csendet és a nyugalmat, mindenképpen látogassunk el ide.

Nem véletlenül emlegetik Magyarország egyik legszebb fekvésű településeként Szarvaskőt. Ezt az apró községet körülölelik a hegyek, és valóban igaz az, ahogy mondják (Tóth Istvánt idézve): „Ahol a természet a házak küszöbéig ér.”

A dehir.hu cikke az alábbi linken olvasható el.

Tihanyi Tóth Csaba színész videója a Facebook-on megtekinthető: link

Magyarország egyik legszebb fekvésű településeként tartják számon ezt a Szilvásváradtól és Egertől is csak egy köpésre eső, tündéri kis falut Hevesben. Lágyan csobogó patak, sziklaszurdok, két kilátó, nagy játszótér, élménypark, faragott fahidak, no meg az elmaradhatatlan októberi csipkebogyó-fesztivál…

„Minden faragott fából van, az utcán a virágládák tele muskátlival. Retro étterem a patak partján. Csodás kilátás és harapni való hegyi levegő. Na meg a hallgató csend. Imádjuk.”

A WMN cikke az alábbi linken olvasható el.

A Bükk hegyei közé szorult, festői fekvésű Szarvaskő faluját két irányból is megcsodáljuk, a Major-tetőn álló Vodafone-kilátóból, majd az irdatlan sziklatömbön magasló vár csekély romjai közül. Az Akasztó-hegy csodás panorámát nyújtó, füves oldalából hatolunk be az Országos Kéktúra útvonalán a Bükk erdeibe, a Gilitka-kápolna után a Gilitka-forrásnál, a Rocska-völgyből jövünk fel az erdős gerincre, melyen a Bábafa érintésével túrázunk vissza Szarvaskőre.

A Királndulástippek cikke alábbi linken olvasható el.

40 millió forintból újul meg a szarvaskői orvosi rendelő a következő hetekben. Többek között kicserélik az épület nyílászáróit és tetőszerkezetét, szigeteleik a falakat, valamint egy akadálymentes parkolót is kialakítanak.

A TV Eger riportja az alábbi linken tekinthető meg.

2014 óta különféle figurákkal és bábukkal próbálják megmosolyogtatni a településre érkezőket a Szarvaskői lakosok. Ezúttal a koronavírushoz kapcsolódó témában készült el újrahasznosított tárgyakból a falu látványossága.

A TV Eger riportja az alábbi linken tekinthető meg.

Folytatódik a szennyvízhálózat kiépítése Szarvaskőben. Szabóné Balla Marianna, a település polgármestere elmondta, hogy a munkák a 25-ös főút mentén zajlanak, így óvatosságra inti az autósokat. Lassulhat a forgalom a munkagépek jelenléte miatt.

A HEOL cikke teljes terjedelmében itt olvasható. 

Az Agrárminisztérium tavaly augusztus végén jelentette be, hogy a jövőben jelentősen megemelkednek az erdőtelepítési támogatások. A tervezett intézkedések valós ösztönzést jelentenek a gazdálkodóknak ahhoz, hogy legalább a gyengébb termőhelyi adottságú földek esetében elgondolkodjanak az erdők létrehozásán.

A HEOL cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

Több millió éves kagylómaradvány, kanyargós vasútvonal, hagyományos csipkelekvár és egy magasan tornyosuló várrom. A Bükk olyan különleges falvakat is rejteget, ahol a történelem, a hagyomány, a technika és a természettudomány kéz a kézben jár. 

A szallaszona.hu cikke itt olvasható.

Szarvaskő felett, egy meredek szikla tetején épült a középkori vár, amelyből ma már nem sokat látunk. Az egykor fontos szerepet betöltő végvár nyomait persze felfedezhetjük, és a kilátóként működő csúcsról is érdemes körbenézni.

A termeszetjaro.hu cikke itt olvasható. 

A 12. Csipkebogyó fesztiválon készült írásos-, kép-, valamint videótartalmakat gyűjtöttük össze:

A TV Eger riportja megtekinthető az alábbi linken.

A HEOL galériája megtekinthető az alábbi linken.

A HEOL kapcsolódó cikke elolvasható itt.

A Csipkebogyó fesztiválon készült rövidfilm megtekinthető az alábbi linken.

A drónvideó megtekinthető és a kapcsolódó cikk elolvasható az alábbi linken.

A település új értékeinek napján Szarvaskő legfrissebb létesítményeit adták át ünnepélyes keretek között. Ezek után zene, tánc és mulatság várta az érdeklődőket.

A HEOL cikke itt olvasható.

A 2019. augusztus 21-i ünnepségen készült HEOL galéria az alábbi linken megtekinthető.

Számos beruházás halad párhuzamosan Szarvaskőben, a településen régen várt fejlesztések indulhattak el végre. Megnéztük, hogy haladnak ezek.

A HEOL cikke itt olvasható.

A beruházás pozitív hatása elvitathatatlan, hiszen településünkön sok esetben a szennyvizet nem teljesen vízzáró szennyvízgyűjtőkben tárolják, amely jelentős terhelést jelent a felszín alatti vízkészletre. 

A HEOL cikke itt olvasható.

Több évtizedes ­probléma oldódik meg Szarvaskőben, néhány éven belül végre kiépül a szennyvízhálózat. Régi álom ez a faluban, ahol számos egyéb beruházás is várható még idén.

 

Az utóbbi évtizedekben a szennyvízhálózat hiánya jelentette a legnagyobb gondot a településen. – Előfordult, hogy a szippantós télen hetekig nem tudott felmenni néhány magasan fekvő utcába, ezért egy idő után nem lehetett vizet használni, mert megteltek az aknák. Volt, akik ilyenkor ideiglenesen elköltöztek néhány hónapra, de sajnos akadt olyan is, aki végleg elhagyta a települést. Sokszor fordult elő az is, hogy bizony a szennyvíz miatt bűz árasztotta el a falut. Mindez beárnyékolta az előnyöket, például azt, hogy csodálatos helyen fekszik Szarvaskő, és remek levegője van. Óriási öröm nekünk, hogy végre ezek a problémák megszűnnek, remélhetőleg többen választják majd otthonuknak a falunkat – mondta el Szabóné Balla Marianna polgármester.

A település háromszázmillió forint kormányzati támogatásból valósíthatja meg a fejlesztést, a polgármester elmondása szerint a kivitelezési munkálatok akár már idén elkezdődhetnek. Szeretnének mielőbb munkához látni, hiszen az egész falu várja már a beruházást.

Hamarosan elkezdődik az állomástér korszerűsítése is, 109 millió forintból alakítják át a területet. – Az utóbbi években számos pályázaton nyertünk, ennek köszönhetően hamarosan felújítjuk a hivatal és az orvosi rendelő épületét, csipkeültetvényt telepítünk az egyik zártkertünkbe. A legnagyobb pályázati sikerünk a rendezvényterünk fejlesztése, amely néhány héten belül el is kezdődik. Itt többfunkciós zöldterület kap helyet, ahol az átutazók megállhatnak pihenni. A nagyobb rendezvényeinket itt tartjuk majd, például a csipkebogyó-fesztivált – részletezte Szabóné Balla Marianna. Az állomástéren kialakítanak egy többfunkciós színpadot, játszóteret, piacteret, és a közműveket is bevezetik a területre. Lesz egy sütőterasz kemencével, illetve egy gyepborítású sportpálya mobil eszközökkel, és egy lépcsőzetes lelátót is építenek.

Az utóbbi időben számos kisebb attrakcióval előrukkoltak. A falu központjában táblát helyeztek el, ez a testvérvári kapcsolat jelzésére, de kültéri értéktár-kiállítás is nyílik. Minden szezonban új bábukat helyeznek el faluszerte, ez is rengeteg látogatót vonz. – A lehetőségeinkhez mérten igyekszünk szépíteni a falunkat, szeretnénk minél többeket idecsábítani, hiszen csodálatos a település. Örülünk, mert egyre több befektető is fantáziát lát Szarvaskőben. Idén több vendégház nyílik, az eladó ingatlanokat elkapkodják, a beruházásainknak köszönhetően pedig élhetőbb és vonzóbb lesz a település – remélte a polgármester.

 

forrás: https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megujul-a-ter-es-vegre-kiepul-a-vart-szennyvizhalozat-is-szarvaskoben-1672120/

Hamarosan elkezdődik a település zártkertjeinek rendbehozatala, a ­községi önkormányzat tízmillió forintos pályázati támogatásból két kertet fejleszthet – tudtuk meg Szabóné Balla Mariannától.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Szemet gyönyörködtető kistelepülés Szarvaskő, amely évről évre újabb attrakciók­kal várja az ­érdeklődőket. Bár alig négyszázan élnek itt, mégis egyre ­népszerűbb a község, eladó házaikat egy-kettőre elkapkodják. A siker nyomába eredtünk.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Heves megye természeti látnivalóinak megismerése érdekben készítettünk olvasóinknak egy cikket, melyben Szarvaskőt mutatjuk be.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Az építést Streimelwöger Mihály vezényelte, a kőfaragást Benkovics Mihály és Ledek Antal végezte, a főoltárkép pedig Balkay Ferenc nevéhez köthető.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

15 millió forintból újul meg a Szarvaskő elején levő üdülő, ami korábban a MÁV tulajdona volt. Az épület a felújítást követően alkotó- és közösségi házként funkcionál majd

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.tveger.hu

Újabb dísszel gazdagodott a település, egy, a testvérvári megállapodáshoz köthető emlékfalat állítottak nemrégiben a községben.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Elkezdődött a település egykori MÁV-üdülőjének a felújítása, ami a jövőben alkotóházként működik majd – tájékoztatta lapunkat a település polgármestere.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Vitézbemutatóval, ismerkedő programmal várták az érdeklődőket szombaton a településen, a második Szarvaskői Várvédő Futás alkalmából.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Szarvaskő, Magyarország egyik legszebb fekvésű faluja a Bükk hegység és a Mátra találkozásánál, az Eger – Patak völgyében, Eger és Szilvásvárad között a Bükki Nemzeti Park nyugati szélén. A kristálytiszta levegő, az erdő csendje, különleges szubalpin klímája, a pihenni, gyógyulni vágyók paradicsoma. A környező hegyek változatos erősségű túraútvonalai, csodálatos panorámájú sziklaszirtjei az aktív pihenés, egészségmegőrzés, környezetünk megismerésének forrásai.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Hazánkban elsőként a Heves megyei Szarvaskő és a Veszprém megyei Döbrönte képviselői vártestvéri együttműködést kötöttek.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Szarvaskőben az útfelújításon túl két zártkertet fejlesztenének, egy már meglévő almáskertet, egy másik, jelenleg kihasználatlan kertbe pedig csipkebogyó-ültetvényt szánnak. Utóbbi kertet körbe is kell majd keríteniük, az almáskertbe pedig áramot szeretnének bevezetni.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Partnerségének fő célja, hogy elérjék, az emberek ne keverjék össze a két település várát, a szarvaskői várat és Szarvaskő várát.

A teljes cikk megtekinthető itt.

 

Nemrég megvalósult a várkapitány álma, a helyi Szarvaskő várának lett saját csapata, a Himfy Bandérium, ami hírét viszi, legendáját megeleveníti. Most már testvérváruk is van.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Összefogással hoznák rendbe a helyiek az almáskertet, az egri kertbarátok is segítettek.

Teljes cikk megtekinthető itt.

Míg a nagyvárosok akár milliárdokból is gazdálkodhatnak, a kistelepüléseknek sokszor az alapfeladataik finanszírozása is gondot okoz.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: Heves Megyei Hírlap 2018.február 14. szerda 38.szám

Párnaláva vonatfüttyel Forrás: Természetjáró turista magazin Fotó: Gulyás Attila

A Bükk egyik legszebb fekvésű településére

év végétől már a fölötte elterülő legelők panorámás oldaláról érkezhetünk,

miközben a faluból kivezető útszakasz ennél is látványosabb meglepetéssel vár.

A teljes cikk megtekinthető itt.

 

Bár kevés szó esik róla, sok helyen még mindig gondot okoz az orvoshiány. A kisebb településeken csak ritkán van állandó háziorvos, fogorvos pedig még kevesebb.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: Heves Megyei Hírlap 2018.01.16. 13. szám