Kedvezményezett:

Szarvaskő Község Önkormányzata

Projekt címe:

 Fesztivál helyszín kialakítása Szarvaskő Község Állomáskert területén 

Azonosító száma:

 TOP-1.2.1-15-HE1-2016-00003

Támogatás összege:

 109 064 270,- Ft

Támogatás intenzitása: 100 %

Befejezés dátuma: 

A projekt befejeződött, megtörtént a műszaki átadás-átvétel 2019. december 5. napján.


Kedvezményezett:

  Szarvaskő Község Önkormányzata

Projekt címe:

 Fesztivál helyszín kialakítása Szarvaskő Község Állomáskert területén 

Azonosító száma:

 TOP-1.2.1-15-HE1-2016-00003

Támogatás összege:

 109 064 270,- Ft

Támogatás intenzitása: 100 %

A tervezett befejezése dátuma: 2019. szeptember 30.

 

Jelen beruházás során  Szarvaskő Község kultúráját és kulturális örökségnek megőrzését, közvetlen  természeti szépségét bemutató rendezvények helyszínét biztosító  létesítmény jön létre.

A projekt szükségessége:

Szarvaskő Állomáskert nevezetű területe ad otthont a tömegrendezvények epicentrumának a vasútállomás tőszomszédságában a maga kezdetleges kiépítettségében. A projekt célja a többfunkciós zöldterület infrastruktúrájának kialakítása és a hozzáférhetőség fejlesztése fenntartható és felelős módón, ezzel elősegítve a régióba látogató turisták számának és költésének növelését valamint a régió kínálatának fejlesztését.

Az attrakciófejlesztés rendkívül széles célcsoportot érhet el, hiszen a megrendezhető programok számos célcsoport számára vonzóak lehetnek. Az elsődleges cél az Eger közelsége adta lehetőségek hasznosítása kisebb-nagyobb rendezvényeken keresztül a folyamatos vendégfogadás mellett.

Számos más esemény mellett a település legnagyobb rendezvénye, a falusi közösség népi hagyományainak megőrzését, a népi szokások, hagyományos tevékenységek újraélesztését és a gyakorlatba minden generáció bevonását célul tűző Csipkebogyó Fesztivál, amely rangjához méltó infrastrukturális feltételek hiányában megrekedt egy fejlettségi szinten, kiaknázatlanul hagyva jelentős lehetőségeket. Az önmagában is turisztikai attrakciónak nevezhető fesztivál 2008 óta kerül megrendezésre minden év októberében. Az év ezen szakában nyílik lehetőség a legtöbb formában a csipkebogyó felhasználására. A hagyományok őrzésének köszönhetően a szervezők eljutottak odáig, hogy a faluban nem csak az idősek tudják elkészteni a csipkebogyó lekvárt – így a fiatalabb generáció is szívesen mutatja be és adja át az ősök tudását a fesztivál látogatóinak.

A projekt eredményeként megvalósuló fejlesztések nem csak a Csipkebogyó Fesztivál programjainak és szolgáltatásainak színvonalát bővítik, hanem egyúttal egy színvonalas megállóvá teszik a települést a területen áthaladó túrázók és kirándulók számára az év egészében.

Az Országos Kéktúra egyik közkedvelt szakasza is a településen indul, így magától értetődő módon az év nagy részében a kiránduló forgalom is jelentős. Önmagában Szarvaskő Várának romjai kellemes kiránduló utat kínálnak a térségbe érkezőknek a páratlan kilátás és a friss levegő miatt, ez is nagyszámú látogatót vonz.

Projekt illeszkedése:

Jelen projekt szorosan kapcsolódik a TOP céljaihoz, ezen belül is  a kulturális örökség megőrzéséhez  valamint a helyi, települési  infrastruktúra fejlesztéshez.

Hatások, eredmények, célkitűzések:

A projekt legfontosabb célja egy olyan közösségi többfunkciós tér kialakítása, amely helyszínt biztosíthat bejáratott és új keletű rendezvényeknek, fesztiváloknak, vásároknak és segít megőrizni, fenntartani a helyi közösség népi- és kulturális értékeit.

A fejlesztés fontos eleme a „Mese-szín-pad” kialakítása, amely egy többfunkciós használatra tervezett színpad, s az aktuális használton kívül a Csipkerózsika játszótérhez csatlakozik.

Az Állomáskerti terület középső szakaszán gyepborítású sportpálya kerül  kialakításra gyorsan és egyszerűen telepíthető és bontható sporteszközökkel és mobiliákkal, mozgásteret biztosítva ezzel nem csak a helyieknek, hanem a környező nagyobb települések lakosainak a páratlan elhelyezkedésű településen rendezett környezetben. A gyepborítású sportpálya otthont adhat rendezvényeknek, regionális eseményeknek, amelyek hozzájárulhatnak a turisztikai programok kínálatának bővítéséhez.

Szarvaskő Vára egykor a történelem során az ikonikus és közismert Egri vár „elő-vára” volt – erre a történelmi gondolatmenetre építve minden hónapban megrendezésre kerülne az Egerben tartandó „Magyarok Vásárának” elő-vására a településen. A tervezett többfunkciós Tánccsűr/piactér kedvező lehetőséget biztosít a régióba érkező látogatóknak és a helyi, valamint környékbeli kistermelőknek egyaránt.

Az alapvető infrastruktúrafejlesztés magában foglalja a terület közművekre történő csatlakoztatását, amelynek része az ivóvíz és elektromos áram megfelelő műszaki tartalommal történő kiépítése. Nagyobb rendezvények esetén visszatérő problémát jelent a szolgáltató által ideiglenes jelleggel történő elektromos betáplálás kialakítása, amely veszélyezteti a programok színvonalas lebonyolítását és korlátozza a megjeleníthető programok sorát. A tervekben bemutatásra kerülő, kiszolgáló helyiségekkel támogatott, állandó színpad nagymértékben csökkenti az egy-egy rendezvényre jutó költségeket.  A részben fedett vásártér (Tánccsűr) a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartása mellett kerül kialakításra emelve az „Elő-Vásár” színvonalát, ezáltal közelebb hozva a hazai ízeket és termékeket a városi környezetben szocializálódott látogatókhoz.

Megfelelő körülmények és infrastruktúra kialakítása esetén Szarvaskő kiváló diplomáciai kapcsolatainak, illetve az eddig megszerzett pozitív ismertségének köszönhetően események széles spektruma valósulhat meg szervezett formában, bővítve ezzel az érintettek körét, valamint színesítve a régió kínálatát.

A megvalósuló beruházás periodikus bevételei hozzájárulnak az Önkormányzat anyagi stabilitásához, lehetővé téve ezzel a program- és eseményszervezés folyamatosságát. A rendezvények és vásárok alkalmával megjelenő árusok és termelők rendszerint területhasználati hozzájárulást fizetnek a szervező Önkormányzatnak. Az események gyakoriságának növelésével összhangban a bevételek is nőnek, így válik a terület fenntartása és üzemeltetése pozitív eredményű tevékenységgé. További kedvező gazdasági hatás a településre egész évben érkező kirándulók okozta megnövekedett forgalom, amely kedvez a település vendéglátóinak, illetve kiskereskedőinek. A tervezett beruházás még vonzóbbá teheti a térségi programokat – amelyek így továbbfejleszthetők-, s ami pozitív hatást gyakorol a térség szálláshely szolgáltatóinak forgalmára is.

 

Kiinduló helyzet:

A projekt megvalósítási helyszíne: 3323 Szarvaskő 173/2 hrsz  3142 m2

A vasútállomás tőszomszédságában a patakparton elterülő zöldterület, mely sport, szabadidő és rendezvénytéri funkciókat szolgál.

A területen nem szabványosított szabadtéri játszóeszközök és megújításra szoruló  nagy zöldterület biztosítja a gyermekek szórakozását. A terület  vízellátása részben biztosított. A meglévő faház korszerűsítésre szorul a vizesblokkal együtt. Szükséges a tetőfelújítás, és így az  egységes arculat kialakítása.

A fedett helyszínek hiánya miatt a területen  rendezvény szervezés az időjárás viszontagságainak ki tett, ezért az un. Tánccsűr fedett,  nyitott szín megépítése szükséges. A parkosított terület megújítása mellet, szükséges, az akadálymentesítés a domborzati viszonyok miatt.

 

Műszaki tartalom:

Csipkerózsika játszótér

A játszótér kialakításának célja a konkrét fesztivál eseményeken kívül is programlehetőséggel csábítani a településre látogatókat. A rendezvénytér-turisztikai központ célcsoportjai többek között a gyerekes családok, gyerekcsoportok (iskolai osztályok) így számukra mindenképp attrakciót jelent a tematikus játszótér. Akár fesztiválok és események alkalmával, akár csak a „hétköznapokban” a gyerekek hosszú időt tölthetnek el a játszótér játékainak felfedezésével, barangolásával. Rendezvények alkalmával a játszótér animátorok által kontrolált tematikus versenyek, programok színtere lehet – ezzel lehetőséget biztosítva a legfiatalabbaknak is élményekkel teli időtöltésre társaikkal akár a szülők közvetlen részvétele nélkül egy csodálatos környezetben.

„Mese-szín-pad”

A korábbi rendezvények tapasztalataiból kiindulva került tervezésre egy állandó színpad. Mivel alapvető funkcióját az év csekély részében tölti be, így logikusan adódott, hogy fizikálisan is tegyük a játszótér részévé, a Csipkebogyó Fesztiválok és más rendezvények között ne legyen tétlenségre kárhoztatva, szolgálja inkább a gyermekek szórakozását.

Tánccsűr

A kiszolgálóépület-együttes fő eleme a tánccsűr, melynél egybefüggő fedett tér a tömegrendezvények idején étkezőtérként funkcionálhat, de az elnevezéséből adódóan táncos rendezvények (pl. nép-tánc-ház) lebonyolítása is megoldható itt. Fontos lehetőség továbbá a kirándulók számára menedék kialakítása, amely csapadékos időben az eső vagy a nap legmelegebb óráiban a nap elől biztosít védelmet. A havonta megrendezése kerülő és nagy népszerűségnek örvendő Elő-Vásárokon ez a terület adna otthont a piactérnek is, kiszolgálva a piac alkalmával felmerülő infrastrukturális igényeket (elektromos csatalakozási pontok, ivóvíz, időjárás védelem). Kiránduló iskolás csoportok számára foglalkozások színtere lehet rendezett, kulturált környezetben

 

Sütőterasz

A tánccsűr északi, faház melletti fedett részén – az úgynevezett sütőteraszon – egy kemence kerül megépítésre, ahol a régi falusi étkezési szokásoknak megfelelően készíthetik ételüket az érdeklődők. Az ételek elkészítéséhez minden higiéniai követelménnyel rendelkező melléképület által támogatott tér tökéletes helyszínt biztosít a falusi technológiák bemutatására, ezáltal sokszínű élmények biztosítására.

Sportcélú használat, sport terület

A sportcélú használat reális igény, hiszen a környező településeken a hegyvidéki jellegből fakadóan nem igazán találhatók megfelelő sík területek. Az Állomáskert központi gyepes része fesztiválok és színpadi előadások alkalmával a közönség szolgálatában áll, sportesemények alkalmával viszont a sportolókat szolgálja mobil eszközökkel bővítve (pl. focikapu, kispad). A terület mobil rendezvénysátorral tehető időjárás-védetté ezzel megnyújtva a „fesztivál szezont”. A terület mikroklímájának köszönhetően az ideiglenes, felhajtott ponyvával aljzatolt területre a területen található kútból szivattyúzott víz egysíkú jéggé fagy – megteremtve ez által a jégkorcsolyázás lehetőségét. Ez a klasszikus értelemben vett turistaszezonon kívüli attrakció szintén infrastrukturális hiányossággal küzd – jelenleg nincs öltöző vagy akár pad ahol a sportolni vágyók cipőt cserélhetnek, átöltözhetnek.

Lépcsőzetes lelátó

A sportcélú használat és tömegrendezvények kiszolgálása érdekében az északi rézsű lejtését követő, lépcsőzetes lelátó került betervezésre. A padok földbe vert akácfa cölöpsor tetejére erősített gyalult deszka ülőfelületből állnak. Ez a lelátó tovább bővíti a terület „felszereltségét” hasznos kiegészítője lehet a fent felsorolt események bármelyikének.