40 millió forintból újul meg a szarvaskői orvosi rendelő a következő hetekben. Többek között kicserélik az épület nyílászáróit és tetőszerkezetét, szigeteleik a falakat, valamint egy akadálymentes parkolót is kialakítanak.

A TV Eger riportja az alábbi linken tekinthető meg.

2014 óta különféle figurákkal és bábukkal próbálják megmosolyogtatni a településre érkezőket a Szarvaskői lakosok. Ezúttal a koronavírushoz kapcsolódó témában készült el újrahasznosított tárgyakból a falu látványossága.

A TV Eger riportja az alábbi linken tekinthető meg.

Folytatódik a szennyvízhálózat kiépítése Szarvaskőben. Szabóné Balla Marianna, a település polgármestere elmondta, hogy a munkák a 25-ös főút mentén zajlanak, így óvatosságra inti az autósokat. Lassulhat a forgalom a munkagépek jelenléte miatt.

A HEOL cikke teljes terjedelmében itt olvasható. 

Az Agrárminisztérium tavaly augusztus végén jelentette be, hogy a jövőben jelentősen megemelkednek az erdőtelepítési támogatások. A tervezett intézkedések valós ösztönzést jelentenek a gazdálkodóknak ahhoz, hogy legalább a gyengébb termőhelyi adottságú földek esetében elgondolkodjanak az erdők létrehozásán.

A HEOL cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

Több millió éves kagylómaradvány, kanyargós vasútvonal, hagyományos csipkelekvár és egy magasan tornyosuló várrom. A Bükk olyan különleges falvakat is rejteget, ahol a történelem, a hagyomány, a technika és a természettudomány kéz a kézben jár. 

A szallaszona.hu cikke itt olvasható.

Szarvaskő felett, egy meredek szikla tetején épült a középkori vár, amelyből ma már nem sokat látunk. Az egykor fontos szerepet betöltő végvár nyomait persze felfedezhetjük, és a kilátóként működő csúcsról is érdemes körbenézni.

A termeszetjaro.hu cikke itt olvasható. 

A 12. Csipkebogyó fesztiválon készült írásos-, kép-, valamint videótartalmakat gyűjtöttük össze:

A TV Eger riportja megtekinthető az alábbi linken.

A HEOL galériája megtekinthető az alábbi linken.

A HEOL kapcsolódó cikke elolvasható itt.

A Csipkebogyó fesztiválon készült rövidfilm megtekinthető az alábbi linken.

A drónvideó megtekinthető és a kapcsolódó cikk elolvasható az alábbi linken.

A település új értékeinek napján Szarvaskő legfrissebb létesítményeit adták át ünnepélyes keretek között. Ezek után zene, tánc és mulatság várta az érdeklődőket.

A HEOL cikke itt olvasható.

A 2019. augusztus 21-i ünnepségen készült HEOL galéria az alábbi linken megtekinthető.

Számos beruházás halad párhuzamosan Szarvaskőben, a településen régen várt fejlesztések indulhattak el végre. Megnéztük, hogy haladnak ezek.

A HEOL cikke itt olvasható.

A beruházás pozitív hatása elvitathatatlan, hiszen településünkön sok esetben a szennyvizet nem teljesen vízzáró szennyvízgyűjtőkben tárolják, amely jelentős terhelést jelent a felszín alatti vízkészletre. 

A HEOL cikke itt olvasható.

Több évtizedes ­probléma oldódik meg Szarvaskőben, néhány éven belül végre kiépül a szennyvízhálózat. Régi álom ez a faluban, ahol számos egyéb beruházás is várható még idén.

 

Az utóbbi évtizedekben a szennyvízhálózat hiánya jelentette a legnagyobb gondot a településen. – Előfordult, hogy a szippantós télen hetekig nem tudott felmenni néhány magasan fekvő utcába, ezért egy idő után nem lehetett vizet használni, mert megteltek az aknák. Volt, akik ilyenkor ideiglenesen elköltöztek néhány hónapra, de sajnos akadt olyan is, aki végleg elhagyta a települést. Sokszor fordult elő az is, hogy bizony a szennyvíz miatt bűz árasztotta el a falut. Mindez beárnyékolta az előnyöket, például azt, hogy csodálatos helyen fekszik Szarvaskő, és remek levegője van. Óriási öröm nekünk, hogy végre ezek a problémák megszűnnek, remélhetőleg többen választják majd otthonuknak a falunkat – mondta el Szabóné Balla Marianna polgármester.

A település háromszázmillió forint kormányzati támogatásból valósíthatja meg a fejlesztést, a polgármester elmondása szerint a kivitelezési munkálatok akár már idén elkezdődhetnek. Szeretnének mielőbb munkához látni, hiszen az egész falu várja már a beruházást.

Hamarosan elkezdődik az állomástér korszerűsítése is, 109 millió forintból alakítják át a területet. – Az utóbbi években számos pályázaton nyertünk, ennek köszönhetően hamarosan felújítjuk a hivatal és az orvosi rendelő épületét, csipkeültetvényt telepítünk az egyik zártkertünkbe. A legnagyobb pályázati sikerünk a rendezvényterünk fejlesztése, amely néhány héten belül el is kezdődik. Itt többfunkciós zöldterület kap helyet, ahol az átutazók megállhatnak pihenni. A nagyobb rendezvényeinket itt tartjuk majd, például a csipkebogyó-fesztivált – részletezte Szabóné Balla Marianna. Az állomástéren kialakítanak egy többfunkciós színpadot, játszóteret, piacteret, és a közműveket is bevezetik a területre. Lesz egy sütőterasz kemencével, illetve egy gyepborítású sportpálya mobil eszközökkel, és egy lépcsőzetes lelátót is építenek.

Az utóbbi időben számos kisebb attrakcióval előrukkoltak. A falu központjában táblát helyeztek el, ez a testvérvári kapcsolat jelzésére, de kültéri értéktár-kiállítás is nyílik. Minden szezonban új bábukat helyeznek el faluszerte, ez is rengeteg látogatót vonz. – A lehetőségeinkhez mérten igyekszünk szépíteni a falunkat, szeretnénk minél többeket idecsábítani, hiszen csodálatos a település. Örülünk, mert egyre több befektető is fantáziát lát Szarvaskőben. Idén több vendégház nyílik, az eladó ingatlanokat elkapkodják, a beruházásainknak köszönhetően pedig élhetőbb és vonzóbb lesz a település – remélte a polgármester.

 

forrás: https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megujul-a-ter-es-vegre-kiepul-a-vart-szennyvizhalozat-is-szarvaskoben-1672120/

Hamarosan elkezdődik a település zártkertjeinek rendbehozatala, a ­községi önkormányzat tízmillió forintos pályázati támogatásból két kertet fejleszthet – tudtuk meg Szabóné Balla Mariannától.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Szemet gyönyörködtető kistelepülés Szarvaskő, amely évről évre újabb attrakciók­kal várja az ­érdeklődőket. Bár alig négyszázan élnek itt, mégis egyre ­népszerűbb a község, eladó házaikat egy-kettőre elkapkodják. A siker nyomába eredtünk.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Heves megye természeti látnivalóinak megismerése érdekben készítettünk olvasóinknak egy cikket, melyben Szarvaskőt mutatjuk be.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Az építést Streimelwöger Mihály vezényelte, a kőfaragást Benkovics Mihály és Ledek Antal végezte, a főoltárkép pedig Balkay Ferenc nevéhez köthető.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

15 millió forintból újul meg a Szarvaskő elején levő üdülő, ami korábban a MÁV tulajdona volt. Az épület a felújítást követően alkotó- és közösségi házként funkcionál majd

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.tveger.hu

Újabb dísszel gazdagodott a település, egy, a testvérvári megállapodáshoz köthető emlékfalat állítottak nemrégiben a községben.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Elkezdődött a település egykori MÁV-üdülőjének a felújítása, ami a jövőben alkotóházként működik majd – tájékoztatta lapunkat a település polgármestere.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Vitézbemutatóval, ismerkedő programmal várták az érdeklődőket szombaton a településen, a második Szarvaskői Várvédő Futás alkalmából.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Szarvaskő, Magyarország egyik legszebb fekvésű faluja a Bükk hegység és a Mátra találkozásánál, az Eger – Patak völgyében, Eger és Szilvásvárad között a Bükki Nemzeti Park nyugati szélén. A kristálytiszta levegő, az erdő csendje, különleges szubalpin klímája, a pihenni, gyógyulni vágyók paradicsoma. A környező hegyek változatos erősségű túraútvonalai, csodálatos panorámájú sziklaszirtjei az aktív pihenés, egészségmegőrzés, környezetünk megismerésének forrásai.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Hazánkban elsőként a Heves megyei Szarvaskő és a Veszprém megyei Döbrönte képviselői vártestvéri együttműködést kötöttek.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Szarvaskőben az útfelújításon túl két zártkertet fejlesztenének, egy már meglévő almáskertet, egy másik, jelenleg kihasználatlan kertbe pedig csipkebogyó-ültetvényt szánnak. Utóbbi kertet körbe is kell majd keríteniük, az almáskertbe pedig áramot szeretnének bevezetni.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: www.heol.hu

Partnerségének fő célja, hogy elérjék, az emberek ne keverjék össze a két település várát, a szarvaskői várat és Szarvaskő várát.

A teljes cikk megtekinthető itt.

 

Nemrég megvalósult a várkapitány álma, a helyi Szarvaskő várának lett saját csapata, a Himfy Bandérium, ami hírét viszi, legendáját megeleveníti. Most már testvérváruk is van.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Összefogással hoznák rendbe a helyiek az almáskertet, az egri kertbarátok is segítettek.

Teljes cikk megtekinthető itt.

Míg a nagyvárosok akár milliárdokból is gazdálkodhatnak, a kistelepüléseknek sokszor az alapfeladataik finanszírozása is gondot okoz.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Forrás: Heves Megyei Hírlap 2018.február 14. szerda 38.szám

Bár kevés szó esik róla, sok helyen még mindig gondot okoz az orvoshiány. A kisebb településeken csak ritkán van állandó háziorvos, fogorvos pedig még kevesebb.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Párnaláva vonatfüttyel Forrás: Természetjáró turista magazin Fotó: Gulyás Attila

A Bükk egyik legszebb fekvésű településére

év végétől már a fölötte elterülő legelők panorámás oldaláról érkezhetünk,

miközben a faluból kivezető útszakasz ennél is látványosabb meglepetéssel vár.

A teljes cikk megtekinthető itt.

 

Forrás: Heves Megyei Hírlap 2018.01.16. 13. szám

Forrás: Heves Megyei Hírlap 2018. január 13. szombat 11. szám

Élethű bábuval riogatják a gyorshajtókat Szarvaskő határában. 

A teljes riport megtekinthető itt.

Szarvaskő polgármestere, a TV EGER vendége volt. A teljes műsor az alábbi linken tekinthető meg.

Szarvaskő: 16:00 perctől kezdődik

Stúdió-2018.01.08.

Többek között bárány-,teve- és angyalfigurák fogadják a községbe látogatókat az adventi időszakban.

Teljes cikk megtekinthető itt.

Szarvaskőben ismét állítanak majd szabadtéri Betlehemet, a tavaly látottak mellett új bábukkal is készülnek, és ezúttal a Mikulás-ünnepség is rendhagyó lesz, ugyanis a falu központjában felállított szabadtéri színpadon számos vendégfellépő szórakoztatja majd a lakosokat, és egy meglepetés ünnepi attrakcióval is készülnek a községben.

A teljes cikk megtekinthető itt.

A műsor megtekinthető itt.

forrás: www.youtube.com

A teljes adás meghallgatható itt.

forrás: www.mediaklikk.hu/kossuth

A Csipkebogyó Fesztivál keretein belül avatták fel a település legújabb emlékművét, egy 1956-os szobrot a Polgármesteri Hivatal mellett szombaton. Az emlékmű négymillió forintból, pályázati forrásnak köszönhetően valósult meg.

A teljes cikk megtekinthető itt.

forrás: www.heol.hu

Csipkebogyóból készült lekvárral, szörppel és borral várták a látogatókat a X. alkalommal megrendezett szarvaskői Csipkebogyó Fesztiválra szombaton.

A teljes cikk megtekinthető itt.

forrás: www.heol.hu

Szarvaskői Csipkebogyó Fesztivál

forrás: www.heol.hu

Szarvaskői emlékműavatás

forrás: www.heol.hu

Szigethy Gábor író, drámatörténész válaszolt a kérdéseinkre a Tóték című tragikomédia bemutatója kapcsán.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Bemutatták Örkény István Tóték című tragikomédiáját a Gárdonyi Géza Színházban pénteken este. 

A teljes cikk megtekinthető itt.

 

Szarvaskő települése (FILM 008)

/Heves Megyei Hírlap 2017. szeptember 2./

Beérni látszik az önkormányzat elképzelése, hogy tovább erősítik a festői bükki település azon imázsát, ami az Örkény István Tóték című novellája, s annak "folyományai" köré fűzhető fel.

 

A teljes cikk megtekinthető itt.

Minden bizonnyal vannak örökké "épülő", illetve évtizedeken át az enyészetbe tartó létesítmények.

A teljes cikk megtekinthető itt.

Klasszikus népszínházi tematikájú évadot hirdetett a keddi társulati ülésen ­Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója. Ehhez hozzátette: különlegesség, hogy minden bemutatott darab más műfajú lesz.

A teljes cikk megtekinthető itt.

 

Olvasópróbán - Gárdonyi Géza Színház Eger - Tóték

  

  

  

  

Rendőrruhába öltöztetett bábu ijesztgeti a gyorshajtókat Szarvaskő határában, Heves megyében. A környéken nagyon sok a szabálytalan autós, és mivel fekvőrendőrt nem tudtak építeni az utakra, kitalálták az "álrendőrt". Aki, vagy ami egyébként egy öreg tévével méri a sebességet, és fényvisszaverő gombja is van. Ez már a harmadik álrendőr a környéken, az elődje még egy rádióval riogatta az autósokat, de azt ellopták és azóta sem került elő.

A Tények című műsor riportja megtekinthető itt.

 

A cikk a Heves Megyei Hírlap 2017. augusztus 19. napi számában jelent meg.

Rendőrruhába bújtatott bábuval ijesztgetik a gyorshajtókat a hevesi Szarvaskőnél.

A teljes cikk megtekinthető itt.