A vár részletes történelméről itt olvashat: https://www.szarvasko.hu/ertekeink1  

2021-ben elkészült a vár 3D-s modellje. Régészeti feltárására még nem került sor, így a modellt a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján készítette Boros András és Kárpáti János. A településre látogatók a rendezvénytéren kihelyezett QR-kóddal és okos telefonjuk segítségével a helyszínen is elő tudják hívni az alábbi modellt.

https://sketchfab.com/3d-models/szarvaskoi-var-2021-boros-a-karpati-j-80d24026de45442b9b78b93df8f9f8cf

 

A település fölé magasodó kilátóról a Magyar Természetjáró Szövetség weboldalán találunk egy részletes összefoglalót:

„Ez a 360 méter magas kiemelkedés a község dél-keleti határában található. 2004-ben egy mobilszolgáltató épített ide átjátszótornyot, de erre csak úgy kapott engedélyt a községtől, ha egyben kilátót is épít ide. Ennek a kölcsönösen előnyös megállapodásnak köszönhetően a tornyot részben elfedi a fából készült kilátó, másrészt a turisták a 30 méteres magasságból elképesztő körpanorámát élvezhetnek. Rálátunk az apró településre és az Eger-patak vulkanikus szurdokára éppúgy, mint a Bükk-fennsík köveinek vonulatára, valamint a távolabbi Egerre. A kilátó egyszintes, de felülről fedett.

A település központjától a K\ jelzésen 11 állomásos geológiai tanösvény-hálózatot építettek ki. A közel 10 km-es útvonal felvezet a Várhegyre, a beszédes nevű Akasztó-hegyre és a Major-tetői kilátóhoz is.” (Forrás: https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/kilato/major-tetoi-kilato-szarvasko-/32974584/ )

 

A kilátó egész évben látogatható, ám megközelítéséhez a gyalogtúrát ajánljuk, gépkocsival csak száraz időben és akkor is csak saját felelősségre induljanak el! 

 

1840-1845 között épült fel, klasszicista stílusban. A templomot 1845-ben szentelték fel, Keresztelő Szent János tiszteletére. Ettől kezdve a szarvaskői búcsú napja június 26. 
Az új templom a falu DNy-i peremén áll, ahová nyolc pihenővel megszakított, egyenként 6 kőfokos lépcsősor vezet fel.
 
A templom bemutatása.
Középtornyos, a toronytesten négyzetes ablak, majd az övpárkány felett, mind a négy oldalon fazsalus, félkörös toronyablak. Az ereszpárkány felett, bádoggal fedett, négyélű, boltozatos sisak.
A templombelső hajói szakaszán, a széles falsávok közötti osztó-párkányon pihenő, nagy félkör alakú ablak, ami a szentély oltári részén, kisebb méretben, de mindkét oldalon megismétlődik. A szentély egyenes záródású, oldalához délről féltetős sekrestye kapcsolódik. A déli és az északi oldalhomlokzat azonos. A szentély felett lecsapott nyeregtető, cseréphéjjal.