Fogadófigurák

 

 

 

A vírusirtó pihen(reméljük vissza sem jön!) Helyette szélnek eresztették a maszkokat és elindult a túra csapat

  

Lám ott látom, lóg az ágon a barátom, Bőregér Balambér a színtévesztő denevér. Magát Batmannak képzeli mégis Superman mezét viseli. Mit keres egy vámpír itt? Hát ultrahangon rád pirít 70 Herz-en, ha nem talál mindent rendben!

 

Gyuszi bácsi eligazít.

 

  

Kiültették a partra a Békakirályfiat, figyelje ki az ki a patakba kakit folyat . Az aranyos varangyost legénnyé teszi, ha egy királylány tőle csókját veszi. Amíg várja, hogy mégy addig lecsúszik sok szúnyog és légy – pajzán ajkán.

Olló (és dugóhúzó) kezű Eduárd.

 A fárasztó erdőkörre ledől egy terepkőre,kis pihenőre az erdők, mezők, parkok őre. Egy autó rádudált – ki látta? Megjött Eduárd – kiáltja!Az Én onokám, konok ám!! Ollókezű onokája a buxust nyomban készre vágja.

 

Athéné Szent Baglya a fára szállva nagy szemével még a neked láthatatlant is látja! Rend ellen ha vétel, Ő árkon bokron át tájékoztatja Főnökasszonyát. Így az ember végre is kimondja, Ő lett a falu Palladion-ja. 

 Az öreg park őre ledőlt egy tőkére, vigyázva a rendet ezzel teremt trendet. A fehér bot csak trükk, nem vitás hiszen mindent lát a vén pípás! 

 

 Sorakoznak sorba a fasorba a lelkes önkéntesek. Látható a láthatatlan UNIKORNIS …..nahát!!

Aki szemetelne annak megböki a farát! JANUS Jenő a kétarcú fő, maga se tudja, hogy jön Ő vagy menő. Az átjárások őre vigyáz az indulóra s az érkezőre.

 

 

Sorra telepednek meg nálunk az erdők mezők védelmezői. A vízért felelő óriás fémzöld szitakötő. A patak őre felült egy tőre.

Vigyázd az erdőt pipogya! visít a “Természet sikolya” Munch ihlette ezt a képet, az ijesztően szelíd rémet.

 

Egy szarvas család letelepedett Szarvas kövön

 

 

A koronavírusra készülve

 

A Mikulás és a Három király

 

A képek forrása: Gyarmati Györgyi – facebook

 

A Tour de Hongrie 2019 szarvaskői szurkolói

 

 

 

Medvelesen

 

 

Húsvéti locsolkodás

  

 

Miklós püspök és angyal

 

 

Esküvő a faluban

 

 

Hófehérke és a törpék

   

 

Virág-ágy-ás

   
 

Betlehem-falva újra benépesült

 
 

Betlehemi Királyok

 
Advent Angyalai
 

  A mi Betlehemünk

 

„Mikulás, Mikulás, öreg Mikulás!

 
A falu Varázslója
 
 
 
Csipkebogyó lekvárt főző asszonyok
 
 
 
Mesekert a meseszép Szarvaskőben
 
 
Aladdin
 
Jancsi és Juliska
 
Dr. Bubó és Ursula
 
Lúdas Matyi és Döbrögi
 
Hamupipőke
 
Csipkerózsika
 
Piroska
 
Hófehérke
 
és a hét törpe
 
 
 
Az első magyar királyi pár I. Szent István és Gizella királyné 
 
Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap:
Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja.
 
Mi így emlékezünk!
 
 
 
 
 
 
Településünket újra Rend-ŐR védi, és figyeli 🙂 
 
  
A dolgos kezek!
 
 
 
 
 
A Keresztút állomásai Szarvaskőben
 
                                       
                                                       1. Jézust halálra ítélik.                                                        
 
 
2. Jézus vállára veszi a keresztet.
 
 
 
3. Jézus először esik el a kereszt súlya alatt. 
 
 
4. Jézus találkozik Édesanyjával.
 
 
 
5. Cirenei Simon segíti vinni Jézus keresztjét.
 
 
 
6. Veronika megtörli Jézus arcát.
 
 
 
7. Jézus másodszor esik el.
 
 
 
8. Jézus találkozik a síró asszonyokkal.
 
 
 
 9. Jézus harmadszor esik el.
 
 
10. Jézust megfosztják ruháitól.
 
 
 
11. Jézust keresztre feszítik.
 
 
12. Jézus meghal a kereszten.
 
 
13. Jézust leveszik a keresztről.
 
 
    
14. Jézust sírba helyezik.    
 
Jézus Krisztus a keresztút állomásaiban Pilátus ítélőszékétől a Kálvária közelében – húsvét napján üresnek bizonyult sírjáig – történt események emlékét hagyta ránk.
 
Szarvaskő dolgos kis csapata, időt és energiát nem sajnálva, heteken keresztül gőzerővel dolgozott. Rengeteg munkával, odaadással, és kitartással készültek ismét Húsvét ünnepére.
 
 
Nekik köszönhetően Szarvaskőben is végig lehet járni a Keresztút állomásait.
 
 
                      
Köszönjük!
 
 
 
 
 
 
Természetesen ez is Szarvaskő! 🙂 Jönnek…közelednek…! 🙂
 
 
 
Szarvaskő ebben az évben kicsit másképp készült az adventi időszakra. A település Betlehem-falvává változott, és a szorgos kezeknek, a kitartó munkának köszönhetően be is népesült.
 
 
 
Szarvaskőben a fogadó figurák már hagyománynak számítanak. A csipkebogyó fesztivál előtti napokban nagy volt a készülődés, és a végeredmény, azt hiszem, hogy magért beszél. A falubeliek, és az idelátogatók egyaránt találkozhattak a falu több pontján elhelyezett figurákkal. Az „újjászületett” bábuk között volt ápolónő, kisdobos, postás, anyóka, aki a bárányát itatta, és egy októberi zászlótartó is.
 A lelkes, és segítőkész csapatot Fodorné Ildi, és Lőrincz József képviselő Úr vezette. Köszönjük nekik a csapatmunkát. 
 
„Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem…”
 
Elérkezett a Csipkebogyó Fesztivál ideje, mindenki tesz-vesz. A falu boszorkánya is kiveszi a részét a szervezésből, hirdeti a fesztivált. Annyira lelkes, hogy száguldozás közben…az oszlopon landolt. 🙂 Így onnan folytatja a rá bízott feladatot.
 
 
Szarvaskő legújabb fogadó figurája ezúttal, az Isten hozta, őrnagy úr! című film, egyik ismert jelenetét eleveníti fel.
Nem mindenki előtt ismert, de Szarvaskő az egyik legismertebb magyar filmszatíra – az Örkény István Tóték című kisregényéből, Fábri Zoltán rendezésében készült el, Isten hozta, őrnagy úr! – forgatási helyszíne.
 
 
 
 
 
Lassabban! Natasa főtörzsőrmester mostantól, a nap 24 órájában teljesít szolgálatot Szarvaskőben. Ezt látjuk képregény formában is. 🙂
 
 
 
 
„Gyermeknap és Majális, örül neki Anyám is! Itt van Május első napja, az asszonynak van kalapja, gyerekeknek lusta apja! 
Szarvaskő legújabb fogadófigurája szó szerint 3 az 1-ben 🙂 A kompozíció ugyanis egyszerre jeleníti meg Május 1-jét, az Anyák napját, és a Gyermek napot!
Ahogy az a figurákon is jól látszik, a családfő élvezi a munka ünnepét, míg az Édesanya jó feleséghez híven végzi a dolgát, a gyerekek pedig a függőágyban pihennek, nem éppen dolgos apjukkal!
Ez az „ünnepi” csendélet fogadja az idelátogatókat! 🙂
 
 
 
 
Szarvaskőbe is megérkezett a Húsvét! A településre érkezők megcsodálhatják a legújabb fogadófigurát. Egy aranyos húsvéti bárány és kis csapata fogadja az idelátogatókat.
 
 
 
 
 

Megérkezett Szarvaskőbe a 2016-os év első fogadófigurája, aki a boszorkányok számára nélkülözhetetlen közlekedési eszközön (seprűn) érkezett, és mivel a KRESZ szabályokat figyelmen kívül hagyta, így az oszlop fogta meg…:) 

 
 
 Mi is gondoskodtunk arról, hogy a lakosság és az erre látogatók az utcákon is érezzék a karácsonyi hangulatot, ezért az adventi időszakban idén már nem első alkalommal állítottuk fel a Betlehemet a faluban. 
 
 
 
Miklós napjához közeledvén, a már hagyományos helyen, a fő út mentén Mikulás és krampusz fogadta az idelátogatókat.

 

 
 
Elérkezett a Csipkebogyó-fesztivál ideje. Hagyományainkhoz híven, az idelátogatókat egy csipkelekvárt főző asszony fogadta. Október hónapnak ismét ő lett a fogadó figurája.
 
VÁRKAPITÁNY A Falu legújabb fogadófigurája. Az egri vár és elővára, a szarvaskői vár 1552-es ostromban való dicső helytállására emlékezik.
„Szarvaskő kapitánya ott állt napestig a vára tornyában, s hallgatta, hogyan dörög az ágyú Eger felől…” Gárdonyi Géza: Egri csillagok
 
FALUNAPI A falunapi rendezvény végét megformáló „Családi idill” elevenedett meg Szarvaskő legújabb fogadófiguráiban. 
 

ÁLLRENDŐR Országos hírnévre tett szert Szarvaskő legújabb fogadó figurája. az állrendőr, a maga traffipaxra emlékeztető Szokol rádiójával nemcsak nézelődésre, de egyértelműen lassításra készteti az áthaladó autósokat! 
A szarvaskői ötletről a Heves Megyei Hírlap, a HEOL internetes portál és az Eger TV mellett a TV2 is beszámolt. 
 
    
ANYÁK NAPI már gondos összpontosítással, ismét széles körű összefogással készült május elsejére az Anyák napi fogadó kompozíció is.
 
  
HÚSVÉTI Egy egész kosárnyi húsvéti család hívta fel magára, és az érkező ünnepre a figyelmet a faluhoz közeledve, a már hagyományos helyen, a főút mentén. 
 
    
KOSSUTH LAJOS Az ünnep hetében, hűen frissen teremtett, új hagyományainkhoz az 1848–as forradalom helyben formázott, legendás alakja Kossuth Lajos fogadta Szarvaskő határában az arra járókat.
 
FARSANGI KALÓZLÁNY integet Szarvaskő határában! Emlékeztet arra, eljött a jókedv és bolondozás, a jelmezes népi játékok ideje! 
 
 
 
MIKULÁS  Szarvaskő határában Mikulás figura integetett. 
 
                                                                                                   
CSIPKELEKVÁRT FŐZŐ ASSZONY Ez az első fogadófigura, mely a 2014. évi Csipkebogyó-fesztiválra készült el. Ez egy csipkelekvárt főző asszony, mely az esemény egyik hatásos reklámfigurája lett.