Tájékoztatás 

  

Tájékoztatom a lakosokat, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának jóvoltából az idén is alkalom nyílik arra, hogy korlátozott mennyiségben madáreledelt biztosítsunk a nálunk telelő madarak etetéséhez.

A madárvédelem 10 parancsolata:

1.     Ne bántsd, és ne engedd bántani a madarakat, mert a madárnak az emberen kívül is épp elég ellensége van.

2.     Szeresd a madarat, mert a madár boldogságra van hivatva, és magad is boldog leszel, ha elősegíted boldogulását. Aki a madarat és a virágot szereti, az rossz ember nem lehet.

3.     Tanulj a madártól szeretetet és dalolást, mert a madár hitvesi szerelme példamutató, mert a fiókát nevelő madárszülő a végtelenségig önfeláldozó, és mert a madárdal a tavasszal fakadó legbensőségesebb érzelem legcsodálatosabb zenéje.

4.     Sohase a kivételes rosszat, hanem mindig az általános jót lásd meg a madárnál. Mindig, mindenkor légy a madárhoz jó!

5.     Védd, különösen a hasznos madarakat, azaz fészkeiket és tojásaikat, mert azok védik a természetet a káros férgektől és rovaroktól. Tisztán tartják a gabonát és a gyümölcsfákat, azzal, hogy elpusztítják azok ellenségeit.

6.     Az odúlakó hasznos madarak fészkelését mesterséges fészekodúk kihelyezésével, a szabadon lakó madarak fészkelését pedig életüket támogató ültetvénnyel segítsd! Védd meg a fészkeket a tolakodó verebektől és a leselkedő macskáktól!

7.     Ha nincs a környéken patak, forrás vagy folyó, akkor a szomjazó madaraknak mesterséges itatóval adj friss vizet!

8.     Ínséges téli napokon, amikor jégpáncél, hótakaró és zúzmara borítja a természetes táplálékot, a már ősszel felállított, széltől védett etetőkben adj az éhező madaraknak olajtartalmú magvakat, bogyókból és faggyúból álló táplálékot, hogy őket az éhhaláltól megmentsd.

9.     Csak azokra a madarakra fogj fegyvert, amelyeknél a törvény engedi! Százszor gondold meg, mielőtt egy madarat el akarsz pusztítani! Elégedj meg a múzeumokban lévő kitömött madarak bámulásával, ne törekedj saját madár vagy madártoll gyűjteményre!

10.   Évente legalább egyszer úgy indulj túrára, hogy zsákodban madáretető és napraforgó vagy egyéb madáreledel legyen! Keress az erdőben alkalmas helyet az etető felállítására és töltsd meg ezt élelemmel. A természet szeretete egyenlő a madárvilág szeretetével. 

 

A madáreleség átvételére (a napraforgó mennyiség erejéig) 

2020.12.09-én (szerda) 13.00-15.00

2020.12.11-én (péntek) 09.00-11.00

óráig van lehetőség a hivatalban.

 

Kérek mindenkit, hogy a madáreleség elszállításához szükséges edényt, szatyrot hozzon magával.

 

 

Szabóné Balla Marianna

polgármester