2015. március 15. 08:30 

MEGEMLÉKEZÉS | Szarvaskőben a Római Katolikus Templomban tisztelegtek a márciusi ifjak előtt. Az ünnepen a kárpátaljai magyaroknak is gyűjtöttek.

 

Szarvaskőben a megemlékezésnek több célja is volt, koncertet adott a Credo együttes, valamint adományt gyűjtöttek a kárpátaljai magyaroknak.

– Március 15-én is összefogott az ország, mi is ezt tesszük ma, csak most nem karddal, hanem a szívünkkel bizonyítjuk be, hogy bár határok húzódnak közöttünk, egy nemzet vagyunk – fogalmazott szombaton Szarvaskő polgármestere, Szabóné Balla Marianna.

A település Jutka nénije is megtisztelte jelenlétével és beszédével a templomba gyűlteket.

– Elevenen él 1848 emléke szívünkben és lelkünkben, mert olyan értékeket hordoz, melyek soha nem fakulnak meg, ezek a haza és a szabadság szeretete – fogalmazott Jutka néni. A megemlékezésen elhangzott Petőfi híres költeményei közül a Nemzeti dal és a Föltámadott a tenger is.

A településbeliek műsorának zárásaként felolvasták azoknak a szarvaskői ifjaknak a neveit, akik 167 évvel ezelőtt kardot ragadtak a hazáért. A bátrak között szép számmal voltak földművesek, de akadtak nemesemberek is.

Szarvaskőben már nem először járt a kárpátaljai Credo együttes. Megható előadásuk, a megzenésített versek őszinte vallomásai a kisebbségi magyar sors, a „pokol feletti győzedelmes feltámadás” dallamai voltak.