2015. február 06. 15:43

Az elmúlt évtizedben kedvelt üdülőfaluvá fejlődött Szarvaskő – mondta lapunknak Szabóné Balla Marianna polgármester. A Bükk hegység egy zárt szögletében, a 25-ös főközlekedési út mentén fekvő településen tavaly több ezren találtak kikapcsolódást.

Az Eger-patak partján, erdők ölelésében levő, közel négyszáz lakosú falu az ismeretségét nemcsak a szép környezetének, hanem az itt lakók vendégszeretetének és közös tevékenységének köszönheti. A legnagyobb turisztikai látványosság a település fölött látható sziklaszirt tetején álló ősi várrom, az egykori történelmi múltú hely. A tetejére ösvény vezet, ahonnan a környék pazar panorámája tárul a látogatók elé. A vár fölötti rész természetvédelmi terület. A falmaradvány kevés, de a gyönyörű kilátás miatt érdemes megtenni ezt a nem könnyű sétát. A vár valamikor Eger elővára, úgynevezett tarisznyavára volt, mert az őrség egy hétre való elemózsiát kapott a tarisznyájába. Ez a hely a szabadságharc után is az egri püspökök birtoka maradt, de hadi szerepe megszűnt. A karbantartásával nem törődtek, így teljesen elpusztult.

Feltárásokat szorgalmaznak a várromnál

Az önkormányzat képviselő testülete fontosnak tartja, hogy a következő években feltárási munkákat kezdjenek a várrom környékén és azt követően újítsák fel a fennmaradt részeket. Emellett – mint azt a polgármester kiemelte – ma már nagy népszerűségnek örvend az őszi Csipkebogyó Fesztivál, amely egyedi turisztikai rendezvény az országban. Ez immár több mint fél évtizede hódít, és sok turistát vonz Szarvaskőbe. A jeles eseményen – amelyre idén is készülnek – a helybeli asszonyok üstökben főzik a csipkebogyó lekvárt, bemutatják ezt a munkaigényes folyamatot, amelyet az őseiktől tanultak.

Mint kitűnt, tavaly is több ezer kíváncsi külföldi és hazai turista érkezett a fesztiválra, a vasútállomás melletti szabadidőparkba. Itt a kézművesek is bemutatták portékáikat. A vendégek például láthatták, hogyan dolgozik a kosárfonó, akinek a munkájába be is kapcsolódhattak. Egyébként a fesztivál kezdetétől minden évben elindították a traktoros és terepjárós bogyójáratot a régi szérűskertbe, mert a legtöbb csipkebokrot ott találni. A túravezető irányításával pedig a résztvevők megtapasztalhatták, hogy nem könnyű feladat csipkebogyót szedni. Ám ennek ellenére már minden évben sikert aratott ez a túra. A fesztivál ma már országos hírűvé vált és vonzó turisztikai látványosság Szarvaskőben. A gyerekeknek külön sátrat építettek, ahol régi és új játékokat próbálhattak ki.

Csapatot várnak Kalotaszentkirályról

Szabóné Balla Marianna azt is elmondta: arra törekszenek, hogy ezt a közös értéket a következő időszakban is megőrizzék. Egyébként megtudták, hogy határainkon túl Erdélyben Kalotaszentkirályon, évente szintén októberben rendeznek Csipkebogyó Fesztivált. Azt szeretnék, ha onnan is jönne egy csapat a szarvaskői fesztiválra és a népviseletükben vonulnának fel, ami kiemelkedő színfoltja lehetne a találkozónak.

Sokak örömére nemrég újból megnyílt a tájház Szarvaskőben. Ennek a működtetését korábban elhanyagolták, így a helybeliek a felhalmozott gyűjtemény nagy részét visszavették, hogy ne váljon az enyészetté. De összefogással a falu központjában levő egyik régi épületben ismét bemutatják az érdeklődőknek a gyűjteményt. A tájházba, amely egy konyhából és szobából áll, visszakerültek a népi textíliák, a helybeli viselet darabjai, a különböző használati tárgyak, népi bútorok és kerámiaedények. De van itt szövőgép, vajköpülő és más népművészeti remekek is a régi paraszti életből. Azt is tervezik, hogy pályázati támogatással külső múzeumi résszel bővítik a gyűjteményt, ahol az egykori paraszti hétköznapokon használt gépeket, eszközöket mutatnák be.

Kívánságra jégpályát építettek

Szarvaskő lakóinak – különösen a gyerekeknek – a kívánságára a vasútállomás melletti szabadidőparkban a közelmúltban jégpályát építettek. Így már az iskolai téli szünetben sokan ki is próbálhatták ezt az újdonságot. A polgármester asszony büszke arra, hogy megmozdult a falu kollektívája és komoly munkát vállalnak a közösségért. Az elmúlt időszakban egyre több fiatal házaspár talált otthonra a településen. Az önkormányzat pedig arra törekszik, hogy pályázati támogatással mielőbb fejlesszék Szarvaskő csatornarendszerét, ezzel tovább komfortosítják a falut. Bíznak abban, hogy egy folyamatosan működő éttermet is nyithatnak a településen, amellyel elősegíthetik, hogy még több vendégéjszakát töltsenek el az érdeklődők náluk. Vannak működő szálláshelyek, panziók és ökopark is kempinggel.