2015. január 26. 16:04 Pócsik Attila

 

SZARVASKŐ | Sok turista számára közkedvelt település Szarvaskő. A faluban most számos új kezdeményezéssel találkozhatnak a vendégek, s természetesen maguk a helyiek is. 

– Van okunk az örömre, de a legnagyobb büszkeség az, hogy hatalmas összefogás bontakozott ki a községben – kezdi Szabóné Balla Marianna, Szarvaskő polgármestere, amikor arra kérem, összegezze az elmúlt hónapok történéseit. A téli időszakban ugyanis számos új, izgalmas és hasznos kezdeményezés valósult meg a faluban. Ha egészen őszig tekintünk vissza, már a Csipkebogyó Fesztiválon is látszott, milyen önzetlenül dolgoznak a helyiek a rendezvény sikeréért. Ekkor találkozhattak először a vendégek – s persze a helybeliek is – azzal a fogadó figurával, ami sokak arcára csalt mosolyt, s amely népszerű fotótémának is bizonyult. De természetesen nem ez volt az egyetlen újdonság, hanem például az is, hogy az eseményre kinyitotta kapuit a helyi Tájház.

– Korábban is tervben volt a megnyitó, ám bevallom, nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan összeáll minden – folytatja a községvezető. – A helyi asszonyok és férfiak ugyanis szinte szó nélkül hozták el otthonról a „kincseiket”, régi berendezési tárgyakat, érkeztek a kikeményített terítők, patinás edények, korabeli eszközök.

A továbbiakban is szeretnénk megtartani, kiszélesíteni a hagyományos szarvaskői programokat, legközelebb például április elején a Honi Húsvétot, amelyet országos rendezvénnyé kívánunk fejleszteni. Nagyon fontosnak tartom ugyanakkor, hogy ezeken az eseményeken kívül olyanokat is szervezzünk, amelyek kifejezetten a helyiekhez szólnak, s összehozzák a falu lakosságát. E célt szolgálja az immár havonta megjelenő újságunk is, amely Kárpátiné Ézsiás Edit munkájának köszönhető.

Jó példa az összefogásra az adventi időszak, amikor is minden vasárnap, a szentmisét követően a betlehemnél gyűltek össze a szarvaskőiek, hogy együtt ünnepeljenek. Szívmelengető pillanat volt a gyermekek műsora, sokan meg is lepődtek, honnan került elő ennyi apróság, pedig a kicsik mindig is ott voltak, ám talán most először láthatták őket együtt. Persze nem pusztán ünnepléssel teltek az elmúlt hetek, az egyik legfontosabb momentum az iskolaépület tetejének kijavítása volt.

Ezzel kapcsolatban Szabóné Balla Marianna elárulta: példás összefogásról tettek tanúbizonyságot a helyiek, amikor sikerült megelőzni az ingatlan téli beázását. Több mint tucatnyian – köztük olyanok, akik korábban nem vállaltak társadalmi munkát – jelentkeztek, hogy kicseréljék a törött cserepeket. Mi több, két, a településen élő, illetve a községhez kötődő építésztervező felajánlotta, hogy ingyenesen felmérik az épület állagát, valamint elkészítik a felújításhoz, átalakításhoz szükséges terveket, amelyek elengedhetetlenek az épület jövőbeni sorsának rendezéséhez. A jelenleg kihasználatlanul álló, rossz állapotú ingatlannal ugyanis komoly tervei vannak az önkormányzatnak: itt szeretnék létrehozni azt a faluközpontot, ahol helyet kaphatna a községháza, a könyvtár, az orvosi rendelő, a posta, illetve egy idegenforgalmi-információs iroda.

S, ha már a terveknél járunk, a helyhatóság határozott célja a földterületek hasznosítása. Mint a faluvezető fogalmazott: egyebek között több kis gazdaság beindításán gondolkodnak a határban. Kiemelte: tisztában vannak azzal, a község lehetősége a természeti kincseiben, s nem az ipari fejlesztésekben rejlik. A legfontosabb cél pedig továbbra is a szennyvíz kezelésének ügye, ami – több száz milliós beruházás lévén – pályázati forrás nélkül elképzelhetetlen, de természetesen nem mondanak le róla, s az első adandó alkalommal élni fognak a lehetőséggel.

A polgármester hangsúlyozta: külön öröm, hogy már megvolt az első házasságkötés a faluban, s baba is született nemrég, februárban pedig újabb esküvő várható. Akkora pedig már az új fogadó figura is elkészül, amely a farsangi időszakhoz „öltözik” majd, de hogy pontosan minek, az legyen meglepetés…

Nemcsak a helyiek körében volt sikere jégpályának

Figyelve a meteorológiai előrejelzést, s látva, hogy több napos fagy várható, Szarvaskőben úgy döntöttek: az újévre korcsolyapályát készítenek az Állomáskerti Szabadidőparkban. Az önkormányzatnál rendelkezésre állt a faanyag, s többen jelezték, szívesen segítenek az építkezésben. A kezdeményezésnek rendkívül nagy sikere volt, így már a jövőt tervezgetik: legközelebb az épülethez közelebb építik meg a pályát, így lesz öltöző, melegedő és teázási lehetőség is.

De ugyancsak újdonság volt a betlehem melletti kívánság-ág, amelyre bárki felírhatta vágyait. Volt, aki kistestvérre vágyott, más békére, egy illető pedig „Laci”-ra.