Szarvaskőben 2008 óta szerveznek fesztivált a csipkebogyónak. Időpontja hagyományosan az október 23-hoz legközelebb álló szombat.

A település környezeti adottságai sajnos nem kedveztek más, kultúrnövények termesztésének, így az itt lakó emberek már réges-rég kihasználták a környező erdők és mezők terméseit: a csipkebogyót, somot, galagonyát…

Ebből a népi lekvárfőző hagyományból indult ki az első csipkebogyó fesztivál, mely mára már ország-, sőt világszerte híressé vált.

Kezdetben az akkori idősebb asszonyok mutatták be és tanították a fiatalabbaknak a csipkelekvár főzésének fárasztó technikáját, ma már sok falubeli család szedi a csipkebogyót és főzi az őszi fesztiválra.

A lekvárfőzés a csipkebogyó leszedésével kezdődik, ami nem csak nehéz, de fájdalmas tevékenység is, hiszen a bogyó ragaszkodik a szúrós csipkerózsa ágakhoz. Ezt követő tisztítás, majd egy éjszakán át történő áztatás után néhány óráig főzni kell. Innentől kezdődik a hagyomány szerinti igen fárasztó kézi feldolgozás: először a főtt csipkebogyót paradicsom paszírozón kézzel átdörgölik, amiben még sok a szúrós csipke-szőrszál. Ezért, hogy ehetővé váljon, ezt a masszát sűrű szövésű szitán ismét átdörgölik, s így kapjuk meg a már ehető minőségű lekvárt, amit némi cukor, vagy más gyümölcs hozzáadásával aromásítanak, és még forró állapotban üvegekbe töltik. A lekvár selymességét a hozzáadott cukor biztosítja.

Fesztiválunk évről évre nagyobb számú érdeklődőt vonz, ilyenkor háromezer fő körüli turista látogatja meg településünket. Ezen a napon a helybéli termelők által kínált kézműves termékek – must, szörpök, csipkebogyó – és más lekvárok – nagyrésze vevőre talál, s természetesen a helyi termékeken kívül más típusú kézműves termékek, ételek és italok gazdag kínálatában is válogathatnak a látogatók.

A fesztivál helyszínén igazi vásári kavalkád hangulat alakul ki, melyhez a szervezők színes programokat kínálnak az ide látogató kicsiknek és nagyoknak.

Így öregbíti hírnevét évről – évre a „SZARVASKŐI CSIPKEBOGYÓ FESZTIVÁL”

Bővebben…

 

 

 

« A 6 »
« A 6 »